Vin Santo San Gimignano DOC, Palagetto (PalaVS10h)
Efter skörden får de utvalda druvorna torka försiktigt på traditionella halmmattor innan de pressas någon gång runt påsken året efter. När alkoholjäsningen är klar lagras denna Vin Santo i minst 3 år som brukar vara standard men oftast överskridas av vinproducenterna i regionen. Lagringen sker på små traditionella fat av kastanj och akacia som lokalt kallas caratelli. Resultatet blir ett välbalanserat sött vin med pigg syra och stor komplexitet.
2010
Malvasia och Trebbiano
15%
Vitt vin
San Gimignano
Palagetto
200 m ö h
Mestadels sandig jordmån
För hand
Efter skörden torkas druvorna på halmmattor och pressas sedan varsamt efter cirka 3-5 månader året efter.
Efter avslutad alkoholjäsning lagras vinet i minst 3 år i små förslutna ekfat som inte toppas upp med vin och därav sker en oxidationsprocess som bland annat ger den underbara bärnstensfärgen åt vinet
Bärnsten
Fruktig doft av torkad frukt, aprikos, knäck och apelsinblomma
Söt och fruktig smak av aprikos, torkad frukt, apelsinskal med knäck. Vinet har en ytterst vital syra som balanserar upp vinets sötma och eftersmaken är lång och välbalanserad.
Servera gärna detta vin till bakverk innehållandes frukt, en créme brulée eller till mögelostar
Priser för restauranger
259.00
323.75
Palagetto
Vingården Palagetto, som är belägen i närheten av den berömda staden San Gimignano i Toscana, grundades 1978 av Luano Niccolai. Idag drivs verksamheten av hans dotter Sabrina. Gården består av 54 hektar. Det är framför allt Vernaccia di San Gimignano druvan som gett gården dess berömmelse med fina utmärkelser, men här produceras även enastående röda viner. Det mest berömda är ”Uno di Quattro” där gården varje år väljer en av druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese eller Syrah för att göra det vin som har bäst potential för respektive årgång. Framgångssagan kröntes med 95p från Wine Spectator för årgång 2006 på druvan Syrah.
Kommentar