Förutom de vita vinerna äger även Ottella vingårdar i Valpantena där druvor som Corvina, Corvinone och en mindre del bestående av bland annat Oseleta och Spigamonte odlas. Vingårdarna för detta vin är belägna i Romagnano i Valpantena och altituden är mellan 300-500 meter över havet. Jordmånen är en blandning av kalkrik lera och skörden sker alltid för hand. Denna Valpolicella Ripasso är mera klassisk i sin stil med mera kryddiga och rödbärs-fruktiga toner och där restsocker-halten håller sig till mera rimliga proportioner och vinet inte upplevs som sötkladdigt.
Valpolicella Ripasso Ripa Della Volta DOC, Ottella (Ripasso19)
2019
Corvina 70%, Corvinone 20% och 10% fördelat på Oseleta,Spigamonte, Corbina och Turchetta
14,5%
Rött vin
Romagnano i Valpantena
Ottella
Mellan 300-500 meter över havet
Kalkrik lerjordmån
Densitet på 5000 vinrankor / hektar
För hand
Inledande jäsning i rostfria ståltankar varpå musten får en andra jäsning med pressresterna från Amaronevinerna under 10 dagar
Lagring sker på barrique och i 25 hektoliters slavonska ekfat i 2 år
Mörkröd färg
Fruktig doft av mörka körsbär, lakrits, kryddor och fat.
Vinet har en frisk syra som bär upp vinets fruktiga toner och smaker av mörka körsbär, röda äppelskal, kryddor och fat.
Servera gärna detta vin till en mör ossobuco, grillad entrecôte eller till de klassiska italienska hårdostarna.
Priser för restauranger
229.00
286.25
Ottella
Det är utmaningen att kunna framställa kvalitetsviner i Lugana och dessutom kunna förmedla en känsla av "terroir" som driver bröderna Lodovico, Francesco och Michele Montresor. Druvan Trebbiano di Lugana, som lokalt kännetecknas som Turbiana, har genetiska likheter med Verdicchio men har enligt nutida forskningar och experter en helt egen och unik karaktär som inte kan sammankopplas med andra kloner av Trebbiano. Jordmånen består av den unika vita leran med glaciära inslag som bildades efter istiden och som tydligt präglar mineraliteten i vinerna från Ottella.
Kommentar