Druvorna till Sibrà odlas i cru-läget Trionzo och skörden sker för hand. Vinet är spontanjäst med naturlig jäst och sker utan temperaturkontroll. Vinet slutlagras i gamla ekfat (tonneaux) i 15 månader, och ytterligare i 8 månader i flaska innan försäljning. All vinmakning görs enligt biodynamiska förtecken.
Sibrà Vino Rosso , Rocca Rondinaria (RRSibra17)
2017
95% dolcetto – 5% ciliegiolo
13%
Rött vin
Druvorna till detta vin odlas i cru “Trionzo”, beläget sydöst av Rocca Grimalda-kullarna
Rocca Rondinaria
300 m ö h
Kalksten
40 hl/ha
För hand
Spontanjäsning med naturlig jäst, utan temperaturkontroll
12 månader i gamla ekfat. (tonneaux och barrique)
Djupröd färg
Priser för restauranger
159.00
198.75
Rocca Rondinaria
Det är i hjärtat av Ovada DOCG, i Rocca Grimalda, i provinsen Alessandria, som Lucesio Venturini, Giovanna De Rege och deras barn år 2011 bestämde sig för att grunda sitt vinprojekt, med övertygelsen av valet av att bruka sin odling både ekologiskt och biodynamiskt. Lucesio och Giovanna med familj äger endast två hektar som för närvarande är i produktion, och ytterligare 2,5 hektar kommer att tillkomma, som en del av vinproduktionen de kommande åren. Vingården bär namnet Rocca Grimalda , efter det lokala slottet. Valet av en ren vinodling, utan inblandning av syntetiska kemikalier med enbart gröngödsel som katalysator, följs också vinframställningen åt med samma filosofi, vilket utesluter alla enologiska tillsatser med undantag för minimikvantiteter av sulifter. Vinerna produceras med ett tillvägagångssätt som följer den lokala traditionen i området runt om i Ovada, vilket bland annat innebär att vinerna endast jäser med naturlig jäst och ej filtreras. Det är så familjen vill profilera sig, oavsett om vinerna är märkta som Dolcetto di Ovada eller som enkla röda bordsviner - Det viktigaste är att vinerna utmärker sig stilistiskt som sig bör hos en äkta, autentisk Dolcetto.
Kommentar