Selve.Zero Lot 10, Selve Picotendro (Selve10)

Selve.Zero framställs från två olika vingårdslägen Zumstein och från de äldre vinstockarna från det högre belägna vingårdsläget Runcjass. Vinerna framställs enligt biodynamiska metoder och inga tillsatser används. Efter skörden och den avslutande jäsningen lagras samtliga viner från Selve Picotendro på de handgjorda kastanjefaten (4hl) som man bygger från de kastanjeträd som växer bredvid vingårdsläget Bondon högst upp i de branta vingårdarna. Vinet Selve.Zero var det första vinet i Aostadalen att bli klassat som helt svavelfritt och utan att behöva märka flaskorna med texten "Innehåller sulfiter". Vinet framställs i väldigt små kvantiteter och produktionen är endast cirka 400 flaskor per år. Samtliga viner är så kallat årgångslösa då det inte finns någon gällande klassificering för vinerna utan kategoriserade som Vino Rosso.
2010
Nebbiolo Picotendro 95% Neiret e Gros Vien 5%
13.4%
Rött vin
Vingårdslägena Zumstein och Runcjass i kommunen Pont Sant Martin, Aostadalen.
Selve Picotendro
330 meter över havet
Alluvial jordmån med inslag av gnejs och vit skiffer.
35-40 hl
För hand
Inledande jäsning på INOX-Tankar
24 månader på handgjorda fat av gårdens egna kastanjeträd (4 hl) samt 24 månader på flaska.Vinet är ofiltrerat och helt osvavlat.

Kommentar

Ljusröd med ljus tegelkant
Frisk och nyanserad doft av röda bär, rönnbär, körsbär med kryddiga inslag. Sekundära aromer av parfym och nötter.
Frisk smak av röda bär, körsbär, sötsyrliga inslag och läder. Vinet har en tydlig och frisk syra med balanserade tanniner. I eftersmaken träder nötiga inslag fram.
Rustika kötträtter på nöt eller högrev.
Ladda hem produktblad som PDF

Priser för restauranger

342.00
427.50

Selve Picotendro

Jean-Louis och Rolando Nicco producerar endast cirka 3500 flaskor per år fördelat på fem olika vingårdslägen. Huvudsakligen odlar familjen druvan Picotendro, den lokala klonen av Nebbiolo, eller Nebbiolo d’Aosta som den också kallas. Odlingarna är belägna i den lägra delen av Aostadalen i närheten av Donnaz (Donnas). Utöver Nebbiolo har Jean-Louis och Rolando även små andelar av Neiret, Gros Vien, Erbaluce och Moscato. Gården köptes 1948 av Rolandos far, Rinaldo, som redan då hade för avsikt att endast producera naturliga viner. Inga kemikalier har någonsin använts i vinodlingarna, ingen jäst tillsätts och vinerna filtreras eller klarnas inte. Jäsning sker på fat av ek eller av kastanj som de tillverkar själva av träd som växer på gården. Selve använder sig av biodynamiska metoder utan att sträva efter certifiering.
Odlingarna är terrasserade och utgörs av fem olika lägen. Alla viner buteljeras som Vino Rosso, det vill säga bordsviner. Flaskorna har antingen svart etikett med vit/silvrig text, vilket indikerar att vinet har lagrats på ek, eller svart etikett och röd text, vilket betyder att vinet lagrats på fat av kastanj.
Jean-Louis och Rolando marknadsför sina viner som naturliga, utan att ha tagit hänsyn till trender. Detta epitet har använts sedan Rinaldi Nicco köpte gården i slutet av 1940-talet. Vinerna har inte klarats och inte filtrerats, något som resulterar i viner som är grumliga och med tydliga toner av stall och multnande löv. Om tid finns rekommenderar vi dekantering för att vinet ska vakna till liv.

Nyheter

2024-07-23
Sicilienresa 13-18 maj, 2025 (6d)
Följ med Vinoliv och Dina Vingårdar på en smakrik, lärorik och inspirerande resa till Sicilien, Italien. Under några intensiva dagar provar vi viner och träffar vinmakare i några av de mest spännande vindistrikten på Sicilien.

Är du intresserad av denna resa, tveka inte att kontakta oss på epost: info@vingardar.com eller telefon: 0532-607390.
Läs mer

Visste du att..

En hambugare rent viktmässigt kostar betydligt mer än en ny bil.

Information om alkoholhaltiga drycker


Vinoliv Import innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.

För att besöka sidan måste du bekräfta att du är 25 år eller äldre genom att klicka på knappen nedan.