Sassella Rocce Rosse Riserva DOCG, AR.PE.PE (RPPRR16)

Endast druvor från de bästa lägena från vingårdsläget Sassella Superiore används för detta vin. Vinet Rocce Rosse är ett av de så kallade Cru-vinerna från AR.PE.PE och dessa rariteter produceras endast under de bästa och mest gynnsamma åren. Eftersom nebbiolo-druvorna vid dessa årgångar får ett tjockare skal kan en maceration pågå i över 40 dagar varpå vinet sedan lagras minst 3-4 år på fat av ek(50hl). Lika viktigt i själva framställningsprocessen är de påföljande åren som vinet lagras på flaskor innan man släpper dem till försäljning.
2016
Chiavennasca (Nebbiolo)
13%
Rött vin
Sassella, Valtellina Superiore
AR.PE.PE
400-500 meter över havet
Kalkrik sten
 
För hand
Pressning och skalmaceration under 35 dagar i fat (50hl)
4 år på stora botte av ek, kastanj och akacia (50hl) och ytterligare upp emot 4 år på butelj innan man släpper vinet till försäljning.

Kommentar

Ljusröd med ljus tegelkant
Frisk doft av mörka körsbär, tobak, plommon, parfym och utvecklade toner.
Frisk och utvecklad smak av mörka körsbär, plommon, tobak, torkad frukt, nötter och fat. Vinet är ytterst komplext med en välbalanserad tanninstruktur och lång och elegant eftersmak.
Nyanserad mat, fågel inte alltför kraftiga kötträtter, bovetepasta med smör och ost, charkuterier, tryffel.
Ladda hem produktblad som PDF

Priser för restauranger

699.00
873.75

AR.PE.PE

Detta något ovanliga namn på en av Valtellinas främsta vinproducenter är egentligen en akronym av namnet på gårdens grundare, ARturo PEllizzatti PErego. Arturo kom från en familj som arbetat i vinindustrin sedan 1860-talet. 100 år senare hade egendomen växt till att omfatta 50 hektar utkarvat ur granitsluttningarna som utgör stora delar av Valtellinas vinodlingar. När Arturos far Guido dog 1973 såldes familjeföretaget som då hette endast Pellizzatti.
1983 köpte dock Arturo tillbaka 12 hektar och även vinanläggningen och startade på nytt under namnet ARPEPE. Arturo bestämde sig redan från början att endast producera viner som återspeglar Valtellinas terroir och representerar det allra bästa alpnebbiolo förmår. Dessutom bestämde han sig för att inte sälja vinet innan det är färdigt att drickas, vilket innebar att de första sex åren producerade han vin varje år, men inte en enda flaska såldes.
2004 avled Arturo och överlämnade egendomen till sina barn, Isabella (önolog), Guido och Emanuele.
ARPEPEs målsättning är att alltid göra viner som är så rena och osminkade som möjligt, och låta de unika egenskaperna hos Nebbiolo som växt under extrema förhållanden komma fram tydligt i vinet.

Nyheter

2024-07-23
Sicilienresa 13-18 maj, 2025 (6d)
Följ med Vinoliv och Dina Vingårdar på en smakrik, lärorik och inspirerande resa till Sicilien, Italien. Under några intensiva dagar provar vi viner och träffar vinmakare i några av de mest spännande vindistrikten på Sicilien.

Är du intresserad av denna resa, tveka inte att kontakta oss på epost: info@vingardar.com eller telefon: 0532-607390.
Läs mer

Visste du att..

Jojo:ar användes som vapen av Filipinska krigare på 1700-talet.

Information om alkoholhaltiga drycker


Vinoliv Import innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.

För att besöka sidan måste du bekräfta att du är 25 år eller äldre genom att klicka på knappen nedan.