Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG, La Miraja (LMRuche21)
Druvsorten Ruchè har mest troligt sin födelseplats här på kullarna i Castagnole Monferrato, nordväst om staden Asti. Endast sju byar kan framställa sin Ruchè under DOCG-klassificering. Ampelografer har befäst att Ruchè är en genetisk avkomma till den röda druvsorten Croatina och nu utrotade vita druvsorten Malvasia Odorosissima. Druvorna till Eugenios Ruchè odlas i den legendariska vingården Majole som planterades 1975. Endast 12.000 flaskor produceras årligen.
2021
Ruché
14%
Rött vin
Majole, Castagnole Monferrato
La Miraja
250 m ö h
Kalkrik röd lera
5000 vinrankor per hektar
För hand
Druvorna avstjälkas varefter de får en varsam pressning i en korgpress. Sedan följer 10 dagars skalmaceration i rostfria ståltankar.
Vinet jäser med naturlig jäst. Vinet lagras sedan 3 månader i betong-kärl, med ytterligare 4 månader på flaska innan försäljning.
Ljus röd
Fruktig doft av viol, rosenvatten, jasmin och röda körsbär
Fruktig och frisk smak av viol, rosenvatten, jasmin och röda körsbär med välbalanserad strävhet och vital syra.
Servera gärna detta vin till en klassisk Bagna càuda, som är en varm rätt gjord på vitlök och ansjovis, med ursprung i Piemonte
Priser för restauranger
159.00
198.75
La Miraja
La Miraja tjänade ursprungligen som ett vapenarsenal på 1000-talet, i slottet Castagnole Monferrato men har sedan 1400-talet rekonstruerats till en källare. Det är just här som Eugenio Gatti, den sjunde generationens vinmakare i familjen producerar enastående viner på Barbera, Freisa, Grignolino och den mest kända druvsorten i området - Ruché. Eugenio´s planteringar av Ruché är belägna i den kända vingården Majole, som var ett av de första lägen man planterade med nämnda druvsort i Castagnole Monferrato. Tanken med dessa odlingar var att producera endruve-viner sedan 1970-talet, då vinrankorna i Majole planterades om. Vinerna från La Miraja framställs med hållbara metoder och druvorna pressas med en gammelsdags korgpress, varefter vinerna jäser med endast naturlig jäst. Eugenio Gatti äger fyra hektar och årlig produktion är endast 15.000 flaskor.
Kommentar