Ottin framställer samtliga av sina viner från fyra hektar vingårdar i de bergiga delarna av Aosta, Saint Christophe och Quart belägna i hjärtat av Aostadalen i nordvästra delen av Italien. Alla vingårdarna är planterade i söderläge för att berika vinrankorna med solljus under så lång tid som möjligt under dagarna. Detta faktum tillsammans med det torra klimatet i regionen är perfekt och väldigt gynnsamt för druvornas optimala mognad. Det mesta arbetet utförs fortfarande för hand och inga bekämpningsmedel används i vingårdarna. Druvorna till vinet Pinot Noir hämtas från vingården i kommunen Quart där jordmånen är mera sandbaserad med inslag av alluviala fragment. Årsproduktionen av detta vin är 9000 flaskor.
Pinot Noir DOP (slut), Ottin (OTPinot20)
2020
Pinot Noir
13,5%
Rött vin
Valle d´Aosta DOC
Ottin
650-700 m ö h
Sand
80hl/hektar
För hand
Vinet lagras i 10 månader i ekfat av större modell (20 hl + 30 hl) samt ytterligare 4 månader på flaska
Blodröd färg
Fruktig doft av skogsbär, kryddor, citrusskal och mineralitet
Fruktig smak av röda bär, skogsbär och kryddor med en pigg och vital syra med välbalanserad strävhet.
Servera gärna till eleganta rätter av fågel, fläsk eller vilt med syrliga tillbehör som lingon. Detta vin passar väl till kittostar
Årsproduktionen av detta vin är 9000 flaskor.
Priser för restauranger
249.00
311.25
Ottin
1999 valde Elio Ottin att viga sitt liv åt vinproduktion efter sina studier på den regionala och agrikulturella skolan och införskaffade sin första hektar vingård belägna i kommunerna Quart och Saint-Christophe i Aosta. Till en början sålde Elio, likt många andra vinproducenter sina druvor till de lokala kooperativen, men från och med årgången 2007 buteljerade Elio vinerna under eget namn. 2015 stod den egna vinkällaren klar och vingårdsarealen utökades till fyra hektar. Sedan några år tillbaka är även sonen Nicolas involverad i produktionen och familjen arbetar med hållbara metoder i sina vingårdar. Förutom pinot noir odlar O T T I N lokala druvsorter som fumin, petit rouge, cornalin och den vita druvsorten petite arvine. Årlig produktion är cirka 35.000 flaskor.
Kommentar