Grumello Rocca de Piro Riserva DOCG , AR.PE.PE (RPPPiro19)
Från ARPEPEs toppodlingar i Grumello, alltså samma odlingar som man använder till vinet Buon Consiglio. Skillnaden är att man gör Rocca de Piro de år som ger lite mer lättillgängliga viner, respektive Buon Consiglio de år som ger druvor som kräver mer lagring innan de är drickfärdiga. Dessa två viner förekommer således aldrig av samma årgång. Standardreceptet är ungefär upp till 2 år på fat av ek, kastanj och akacia följt av upp till två år på flaska. Exakta tiden avgörs av årgångens beskaffenhet. Dessutom arbetar man med lång maceration, över 100 dagar, eftersom man endast ser postiva effekter av detta. Bland annat blir vinet mer stabilt av den långa macerationstiden, så att man använde endast ett absolut minimum av tillsatt svavel, och andast vid buteljering.
2019
Chiavennasca (Nebbiolo) 100%
13,5%
Rött vin
Grumello, en subregion i Valtellina.
AR.PE.PE
400-500 meter över havet
Kalkrik och stenig jordmån
För hand
Varsam pressning och jäsning på "tini", koniska träfat.
2 år på fat (50hl) och 1 år på flaska
Mörklila färg
Frisk doft av körsbär, tranbär och rosor med tydlig mineralitet.
Frisk smak av plommon, körsbär, rosor och mineralitet med välbalanserade tanniner och fat. Vinet är ytterst elegant och har en lång eftersmak.
Priser för restauranger
399.00
498.75
AR.PE.PE
Detta något ovanliga namn på en av Valtellinas främsta vinproducenter är egentligen en akronym av namnet på gårdens grundare, ARturo PEllizzatti PErego. Arturo kom från en familj som arbetat i vinindustrin sedan 1860-talet. 100 år senare hade egendomen växt till att omfatta 50 hektar utkarvat ur granitsluttningarna som utgör stora delar av Valtellinas vinodlingar. När Arturos far Guido dog 1973 såldes familjeföretaget som då hette endast Pellizzatti.
1983 köpte dock Arturo tillbaka 12 hektar och även vinanläggningen och startade på nytt under namnet ARPEPE. Arturo bestämde sig redan från början att endast producera viner som återspeglar Valtellinas terroir och representerar det allra bästa alpnebbiolo förmår. Dessutom bestämde han sig för att inte sälja vinet innan det är färdigt att drickas, vilket innebar att de första sex åren producerade han vin varje år, men inte en enda flaska såldes.
2004 avled Arturo och överlämnade egendomen till sina barn, Isabella (önolog), Guido och Emanuele.
ARPEPEs målsättning är att alltid göra viner som är så rena och osminkade som möjligt, och låta de unika egenskaperna hos Nebbiolo som växt under extrema förhållanden komma fram tydligt i vinet.
1983 köpte dock Arturo tillbaka 12 hektar och även vinanläggningen och startade på nytt under namnet ARPEPE. Arturo bestämde sig redan från början att endast producera viner som återspeglar Valtellinas terroir och representerar det allra bästa alpnebbiolo förmår. Dessutom bestämde han sig för att inte sälja vinet innan det är färdigt att drickas, vilket innebar att de första sex åren producerade han vin varje år, men inte en enda flaska såldes.
2004 avled Arturo och överlämnade egendomen till sina barn, Isabella (önolog), Guido och Emanuele.
ARPEPEs målsättning är att alltid göra viner som är så rena och osminkade som möjligt, och låta de unika egenskaperna hos Nebbiolo som växt under extrema förhållanden komma fram tydligt i vinet.
Kommentar