Giacchè Rosso, Casale Cento Corvi (Giacche10)
Giacchè är kanske världens mest unika vin. Druvorna, som har samma namn, odlas endast på en hektar och de finns oss veterligen ingen annanstans i världen. Man vet att redan etruskerna gjorde vin på denna druva och att den egentligen är en kultiverad vildvinsdruva. Den mörka färgen finns redan i musten, så krossar man en druva blir man blåsvart om fingrarna. Druvorna är små med tjockt skal vilket ofta är förutsättningen för att göra ett stort vin med bra struktur. I doften har den en viss sötma som påminner lite om Amarone. Om man smakar på vinet inser man genast att det är något helt annat, med tydliga tanniner och bra syra. Vinet passar utmärkt till kraftiga kötträtter och vällagrade ostar.
2010
Giacchè 100%
Rött vin
Lazio IGT
Casale Cento Corvi
30 meter
Mineralrik lera och vulkan
25 hl/ha
För hand
Djup mörk röd.
Komplex och något söt kryddig med inslag av mörka vilda bär, moreller, vilda örter samt balsamiska toner.
Kraftig och kryddig, rik på mörk frukt samt inslag av rostad ek. Vinet är mycket bra balanserat med generös frukt, bra syror och rikligt med tydliga tanniner. Eftersmaken är livlig och lång.
Kraftiga rätter på vilt, lamm och nöt. Passar även till vällagrade ostar.
Priser för restauranger
349.00
436.25
Casale Cento Corvi
Egendomen Casale Cento Corvi är belägen i nordvästra Lazio vid havet norr om Rom. Familjen Collaciani har under många generationer odlat druvor och levererat till det lokala kooperativet. För några år sedan bestämde man sig dock för att producera egna viner. Detta har man gjort med stor framgång. Deras viner har fått fina utmärkelser och deras flaggskepp, Giacchè – framställd på världens kanske mest unika druva - är enligt många vinkännare Lazios bästa vin idag. Det är ingen slump att man gör kvalitetsviner i detta område. Det har man gjort i tusentals år, redan på etruskernas tid. Förklaringen till detta är det unika klimatförhållandet som påverkas av närheten till havet och konstant luftväxling mellan den salta och den friska luften från de skogsklädda kullarna. Vidare bidrar den mineralrika lavajorden till att höja kvaliteten.
Kommentar