GEA Rosso di Montalcino DOC, Il Paradiso di Frassina (Gea21)
Vinet har fått sitt namn från ”Godess of the Earth”. I GEA erhåller Sangiovese-druvan sin sanna natur och den renhet som den bara kan uppnå när den växer i Montalcinos terroir. Detta vin har den kvalitet som krävs för att kunna bära epitetet mini-Brunello. Ett världsklassvin fast till halva priset. GEA odlas enligt ekologisk metod och blir certifierad ekologiskt från och med årgång 2008. Vinets fruktighet och tillgänglighet gör det till en idealisk följeslagare till de flesta rätter.
2021
Sangiovese Grosso 100%
13,5%
Rött vin
Rosso di Montalcino DOC
Il Paradiso di Frassina
250 m ö.h.
Sand blandad med lera
60 hl/ha
För hand
Temperaturstyrd tank av rostfritt stål
12 månader på franska ekfat (2,25 hl). Därefter 12 månaders vila i flaska.
Rubinröd
Generös, elegant och något kryddig med inslag av söta körsbär, tobak, svag ton av viol samt parfym från rostat ekfat.
Härligt fruktig och kryddig med inslag av mörka körsbär, tobak, plommon samt ekfat. Välintegrerade och mjuka tanniner samt lång och härlig, välbalanserad eftersmak. delikata och eftersmaken är lång och härligt kryddig och bärig i avslutningen.
Kötträtter av lamm, nöt och vilt. Prova gärna till lagrad hårdost ex.vis Pecorino.
Priser för restauranger
249.00
311.25
Il Paradiso di Frassina
År 1999 började Carlo Cignozzi att rekonstruera gården "Il Paradiso di Frassina" norr om staden Montalcino. När han planterade om vinfälten med nya Sangiovese Grosso-stockar hade han en idé att musik skulle ha en positiv effekt på växligheten och kvalitén på druvorna. Bland vinrankor ställdes högtalare ut där det idag flödar musik av Mozart. Detta experiment blev känt vida omkring och väckte intresse hos forskare vid bland annat agrikulturfakulteten vid Florens Universitet. Samarbetet har pågått sedan år 2005. Tillsammans med gården studerar de positiva effekter som ljudfrekvenser generera på vinstockar vad gäller rotsystem, lövverk och blomning. Samtidigt sker annan forskning på hur parasiter och andra skadeangrepp påverkas negativt av ljudets vibrationer. Kan detta innebära att nya möjligheter öppnas för ekologisk och biodynamisk odling? Vi är medvetna om att det är en lång väg att vandra, men säkert är att vinodlingar som badar i musik är ett underbart sätt att förena poesi med forskning.
Kommentar