Elda Vino Rosso L16, Weingut Nusserhof (53526)
Elda, som Heinrich uppkallat efter sin fru, består i huvudsak av Schiava, eller Vernatsch. Vernatsch betyder väl egentligen ”lokal druvsort” i många uppslagsverk, men i Sydtyrolen kallas den också för Trollinger. Druvorna till Elda växer på upp till 90 år gamla rankor i den ostligaste delen av Santa Maddalena, ett område känt för sina eleganta, friska röd viner. Elda består av, förutom, Vernatsch även Lagrein, Teroldego och Blatterle. Druvsorterna skördas och vinifieras tillsammans. Jäsning, maceration och malolaktisk jäsning sker under en månad varpå vinet vilar i 20 månader på stora 2000-litersfat innan det buteljeras. Därefter vilar vinet ytterligare en period på flaska innan det är drickklart. Elda är Heinrichs hyllning till Santa Maddalena som historiskt betraktades som ett av Italiens främsta viner tillsammans med Barolo.
2016
Vineyard blend bestående av druvsorterna Schiava (Vernatsch), Lagrein, Teroldego och Blatterle.
12%
Rött vin
Bolzano
Weingut Nusserhof
Alluvial med inslag av eroderad porfyr
För hand
Druvsorterna skördas och vinifieras tillsammans. Jäsning och maceration och malolaktisk jäsning sker under en månad.
Vinet vilar under 20 månader på stora 2000-liters bottis. Därefter lagrar man vinet ytterligare under en period innan man släpper det till försäljning.
Ljust röd
Finstämd doft med parfymerade toner av skogsbär och örter
Nyanserad, frisk smak med drag av röda och blåa bär och örter
Chark, fisk, ljust kött. Servera gärna sval.
Priser för restauranger
299.00
373.75
Weingut Nusserhof
Vingården Nusserhof i staden Bolzano i Alto-Adige, eller Sydtyrolen som man säger lokalt, har odlats av familjen Mayr i över 200 år. Idag är det Heinrich och Elda Mayr som driver alla delar av vingården. Jorden är varm och djup, och floden Isarco som rinner precis bredvid har försett marken med avlagringar bestående till stor del av porfyr, en vulkanisk bergart från bergskedjan Dolomiterna.
En gång i tiden var detta ett paradis för fruktträd, bär och druvor, men i takt med att den en gång i tiden pittoreska staden Bolzano har växt så har odlingarna krympt. Idag är Nusserhof en skyddad plats, granne med kommersiella byggnader och vägar. Idag är Nusserhof något av en oas i storstaden.
Paret Mayr har alltid arbetat enligt samma principer, och sedan 1994 är deras odlingar certifierade ekologiska. Deras metoder gränsar till biodynamiska, och mer än 100 olika vilda växter frodas idag på deras mark. Då arealen endast består av 2,5 hektar så klarar de i princip allt arbete på egen hand, och kan på så sätt kontrollera alla delar av processen. De är noga med att inte vidta åtgärder som kan sudda ut druvsortens, markens och årgångens individuella egenskaper. De använder endast lokala och naturligt förekommande jästsorter, och låter vinerna få den tid de behöver för att utvecklas till fullo.
En gång i tiden var detta ett paradis för fruktträd, bär och druvor, men i takt med att den en gång i tiden pittoreska staden Bolzano har växt så har odlingarna krympt. Idag är Nusserhof en skyddad plats, granne med kommersiella byggnader och vägar. Idag är Nusserhof något av en oas i storstaden.
Paret Mayr har alltid arbetat enligt samma principer, och sedan 1994 är deras odlingar certifierade ekologiska. Deras metoder gränsar till biodynamiska, och mer än 100 olika vilda växter frodas idag på deras mark. Då arealen endast består av 2,5 hektar så klarar de i princip allt arbete på egen hand, och kan på så sätt kontrollera alla delar av processen. De är noga med att inte vidta åtgärder som kan sudda ut druvsortens, markens och årgångens individuella egenskaper. De använder endast lokala och naturligt förekommande jästsorter, och låter vinerna få den tid de behöver för att utvecklas till fullo.
Kommentar