Contrada Santo Spirito Etna Rosso DOC, Pietradolce (PDSanto16)
Druvorna till detta nya vin från Pietradolce kommer från ett så kallat contrada, ett enskilt vingårdsläge som kallas Santo Spirito som ligger på de norra sluttningarna i Passopisciaro. Vingården Santo Spirito är endast 1 hektar liten med frodande växtlighet omkring sig och vinrankornas medelålder är runt 90 år. Vinrankorna är av typen alberello, bushvines som växer lågt, dels för att ta tillvara på markens värme, men också som ett naturligt skydd mot den stundtals hårda vinden.
2016
Nerello Mascalese 100%
14%
Rött vin
Santo Spirito, ett så kallat enskilt vingårdsläge. 2016 var första året man framställde detta röda vin
Pietradolce
900 m ö h
Blandad jordmån av sand och sten med vulkaniska inslag från Etna
För hand
Skalmaceration av druvorna sker i 18 dagar innan man varsamt pressar druvorna.
Vinet lagras i 14 månader i lätt rostade ekfat av storleken 500-700liter. Naturlig malolaktisk jäsning sker i ekfaten.
Ljusröd färg
Fruktig doft av röda bär, körsbär, kryddor och fat.
Frisk och elegant smak av röda bär, körsbär, kryddor och fat. Vinet har välbalanserade tanniner med en avrundad och lång eftersmak
Servera gärna detta vin till en kalvstek med gräddsås eller till ett nygrillat ankbröst med en apelsinsås till
Priser för restauranger
459.00
573.75
Pietradolce
På Etnas norra sluttningar finns sedan 2005 Pietradolce med sina 11 hektar. Här växer de ursprungliga druvsorterna Nerello Mascalese och Carricante i den svarta vulkaniska jorden, full av stenar och sand, men också av mineraler som har spridits över sluttningarna genom Etnas otaliga utbrott. Gården ägs av Michele Faro som tillsammans med Giuseppe Parlavecchio producerar enastående viner på dessa två druvsorter. Delar av egendomen består av pre-phylloxera-rankor som är drygt 120 år gamla. Klimatet på Etnas sluttningar gör att inga bekämpningsmedel behöver användas. Micheles filosofi är att bevara den gamla vinmakartraditionen men samtidigt kombinera den med modern teknologi. Vinerna har på kort tid nått internationellt erkännande, och Pietradolce rankas idag som en av de absolut främsta producenterna på Sicilien.
Kommentar