Brunello di Montalcino DOCG Bellarina, Palagetto (74585)
Druvorna till detta vin odlas i Montalcino på en altitud av 360 meter över havet. Jordmånen består av lera blandat med kalksten som bidrar till att ge vinerna härifrån en komplexitet, samt att addera en fräsch syra. Jäsningen sker i cementtankar och lagras sedan traditionsenligt i minst tre år i större ekfat och ytterligare en tid på butelj innan man släpper detta vin till försäljning.
2018
Sangiovese Grosso 100%
14,5%
Rött vin
Montalcino
Palagetto
360 meter över havet
Lera med kalksten
1,5 kg per vinranka
För hand
Maceration och jäsning sker i cementtankar
Lagring i stora ekfat (10-20 hektoliter) i 36 månader och sedan ytterligare 6 månader i flaska
Ljusröd färg
Fruktig och aningen utvecklad doft av mörka körsbär, örter, kryddor och fat.
Fruktig smak av mörka körsbär, örter, kryddor med ton av läder. Vinet har en välbalanserad strävhet med vital syra och en lång eftersmak.
Servera gärna detta vin till långkok, grillade kötträtter och grytor eller till lagrade hårdostar.
Priser för restauranger
429.00
536.25
Palagetto
Vingården Palagetto, som är belägen i närheten av den berömda staden San Gimignano i Toscana, grundades 1978 av Luano Niccolai. Idag drivs verksamheten av hans dotter Sabrina. Gården består av 54 hektar. Det är framför allt Vernaccia di San Gimignano druvan som gett gården dess berömmelse med fina utmärkelser, men här produceras även enastående röda viner. Det mest berömda är ”Uno di Quattro” där gården varje år väljer en av druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese eller Syrah för att göra det vin som har bäst potential för respektive årgång. Framgångssagan kröntes med 95p från Wine Spectator för årgång 2006 på druvan Syrah.
Kommentar