Druvorna till Ottellas mousserande Blanc de Blancs odlas i vingårdar belägna i San Benedetto di Lugana. Druvorna skördas för hand och förs sedan till vineriet där inledande jäsning tar vid. Vinet ligger på sin jästfällning i 12 månader. Detta mousserande vin framställs genom en metod som kallas "Solouva" - istället för att addera fruktos för att sätta igång den andra jäsningen i flaskan, används lagrad söt druvmust där sockret bevarats naturligt då man fryst denna vid tiden av pressningen av druvorna. Sockerhalten är 3,8 gram per liter.
Blanc de Blancs Brut Metodo Classico, Ottella (OTBdb)
NV
100% Chardonnay
12%
Mousserande
San Benedetto di Lugana
Ottella
250 meter över havet
Vit lera, speciell i denna regionen
9000 kg / hektar
För hand
Efter skörd jäser vinet i rostfria ståltankar.
Vinet ligger på sin jästfällning i 12 månader.
Ljus färg
Fruktig och frisk doft av gul frukt, vita blommor, persika och stenfrukt
Vinet har en finstämd fruktighet med smak av persika, stenfrukt, och vita blommor med vital syra och elegant avslut.
Servera gärna till skaldjur, eleganta fiskrätter eller till krämiga färskostar
Priser för restauranger
239.00
298.75
Ottella
Det är utmaningen att kunna framställa kvalitetsviner i Lugana och dessutom kunna förmedla en känsla av "terroir" som driver bröderna Lodovico, Francesco och Michele Montresor. Druvan Trebbiano di Lugana, som lokalt kännetecknas som Turbiana, har genetiska likheter med Verdicchio men har enligt nutida forskningar och experter en helt egen och unik karaktär som inte kan sammankopplas med andra kloner av Trebbiano. Jordmånen består av den unika vita leran med glaciära inslag som bildades efter istiden och som tydligt präglar mineraliteten i vinerna från Ottella.
Kommentar