Borgoletto Lessini Durello Spumante DOC, Franchetto (FRABorg21)
Detta är Franchettos mousserande vin som framställs enligt Martinotti-metoden. Denna metod innebär att kolsyrejäsningen sker i trycktank, i så kallade autoklaver och inte i flaskan. Druvorna till detta vin odlas på hög höjd, 580-600 meter över havsytan där jordmånen består av lera och basalt.
2021
100% Durella
12,5%
Mousserande
Vestenanova
Franchetto
580 meter över havet
Lera och basalt (vulkanisk jordmån)
7000 kg druvor per hektar
För hand
Varsam pressning av druvorna. Jäsning sker i ståltankar vid en kontrollerad temperatur, följt av jäsning i autoklav som varar i 5-6 månader
Ytterligare lagring sker i 4 månader på flaska
Gul färg
Fruktig doft av gula äpplen, citrus och vita blommor
Frisk och fruktig smak av gul frukt, citrus, vita blommor med mineraliskt avslut. Vinet har en fin mousse med finstämd struktur.
Priser för restauranger
169.00
211.25
Franchetto
Franchetto-familjen grundade sitt vineri år 1982 med fokus på att förädla och ta fram det bästa ur den lokala vita druvsorten Garganega.
Vineriet är beläget i byn Terrossa, i östra delarna av Soave, på 250 meters höjd, där själva produktionen och familjens vision vilar på de två vita vinerna - La Capelina och Recorbian. Jordmånen där druvorna till båda vinerna odlas är av vulkaniskt börd, innehållandes mineraler med järn som mest framträdande. Något som bidrar i allra högsta grad till de mer fräscha och komplexa aromerna i Franchettos viner.
Numera är det dottern Giulia som är högst ansvarig för vinproduktionen och de senaste åren har man även börjat att producera mousserande viner med druvsorten Durella inom Lessini Durello DOC.
Vineriet är beläget i byn Terrossa, i östra delarna av Soave, på 250 meters höjd, där själva produktionen och familjens vision vilar på de två vita vinerna - La Capelina och Recorbian. Jordmånen där druvorna till båda vinerna odlas är av vulkaniskt börd, innehållandes mineraler med järn som mest framträdande. Något som bidrar i allra högsta grad till de mer fräscha och komplexa aromerna i Franchettos viner.
Numera är det dottern Giulia som är högst ansvarig för vinproduktionen och de senaste åren har man även börjat att producera mousserande viner med druvsorten Durella inom Lessini Durello DOC.
Kommentar