Selve Picotrendo
Jean-Louis och Rolando Nicco producerar endast cirka 3500 flaskor per år fördelat på fem olika vingårdslägen. Huvudsakligen odlar familjen druvan Picotendro, den lokala klonen av Nebbiolo, eller Nebbiolo d’Aosta som den också kallas. Odlingarna är belägna i den lägra delen av Aostadalen i närheten av Donnaz (Donnas). Utöver Nebbiolo har Jean-Louis och Rolando även små andelar av Neiret, Gros Vien, Erbaluce och Moscato. Gården köptes 1948 av Rolandos far, Rinaldo, som redan då hade för avsikt att endast producera naturliga viner. Inga kemikalier har någonsin använts i vinodlingarna, ingen jäst tillsätts och vinerna filtreras eller klarnas inte. Jäsning sker på fat av ek eller av kastanj som de tillverkar själva av träd som växer på gården. Selve använder sig av biodynamiska metoder utan att sträva efter certifiering.
Odlingarna är terrasserade och utgörs av fem olika lägen. Alla viner buteljeras som Vino Rosso, det vill säga bordsviner. Flaskorna har antingen svart etikett med vit/silvrig text, vilket indikerar att vinet har lagrats på ek, eller svart etikett och röd text, vilket betyder att vinet lagrats på fat av kastanj.
Jean-Louis och Rolando marknadsför sina viner som naturliga, utan att ha tagit hänsyn till trender. Detta epitet har använts sedan Rinaldi Nicco köpte gården i slutet av 1940-talet. Vinerna har inte klarats och inte filtrerats, något som resulterar i viner som är grumliga och med tydliga toner av stall och multnande löv. Om tid finns rekommenderar vi dekantering för att vinet ska vakna till liv.