Messorio, Le Macchiole (Messorio18/19)
Messorio är utan tvekan Macchioles flaggskepp. Detta monumentala vin som är gjort på 100% Merlot, anses av många vinexperter vara ett av världens bästa Merlotviner. Vinet är generöst och har ett djup och komplexitet som gör det till en mycket stor upplevelse och ett minne för livet.
2018/2019
Merlot 100%
15,0%
Rött vin
IGT Toscana
Le Macchiole
200 m ö h
Lerig och sandig jord med, små, runda, kalkrika stenar
800 gr per vinranka
För hand
Ca 20 dagar i rostfria ståltankar och cementtankar
20 månader på franska ekfat (225 l) varav 75% nya samt 25% använda ekfat.
Djup mörk röd
Generös, kryddig och komplex med inslag av mörka röda bär, röda vinbär, hallon, plommon, lakrits, tryffel, kaffe, vanilj, örter samt ek
Stor fruktighet med inslag av mörka röda bär, röda vinbär, plommon, kaffe, örter, vanilj, lakrits samt ekfat. Vinet har en mycket riklig struktur. Tanninerna är väl integrerad och tuggvänliga. Eftersmaken är god och mycket, mycket lång.
Till smakrika grytor och stekar på lamm, nöt och vilt, samt rött kött. Passar även till lagrade hårdostar typ parmesan och pecorino.
Priser för restauranger
1749.00
2186.25
Le Macchiole
Le Macchiole är skapelsen av Eugenio Campelmi och hans vision för att komma närmare naturen och för att bättre förstå sina vinrankors beteenden. Med sin fru Cinzia Merli vid sin sida grundades egendomen 1983. Eugenio lade tidigt mycket resurser i att forska och experimentera med druvsorter som knappt var i ropet för området och kunde därmed utmärka sig. Visionären Eugenio drev sin forskning till det yttersta och det tog flera år innan paret ens hade färdigställt sin egen catina. År 1991 skapade gården ett nytt projekt i samarbete med den erkänt skickliga oenologen Luca D´Attoma. Resultatet från detta samarbete blev Paleo Rosso, idag 100% Cabernet Franc, och Scrio, 100% Syrah. Eugenio vann nu erkännande och respekt från de stora vinmakarna i området. Tyvärr gick han bort alldeles för tidigt, vilket ledde till att Cinzia tvingades att ta över verksamheten. Som tidigare passiv ägare behövde hon plötsligt sätta sig in i allting. Hon visade dock tidigt på målmedvetenhet och en tydlig inriktning. Hon satte ihop ett team av unga och passionerade människor som arbetade hårt och nu drev vingården vidare mot sitt mål. Resultatet kom ganska omgående i form av ännu en födelse, flaggskepet Messorio, ett vin framställt av 100% Merlot. Idag anses Macchiole vara en av Italiens främsta vinproducenter, om inte den främsta. Gården har en tydlig imponerande stil på alla sina viner. En stil som det inte går att ta miste på.
Kommentar