Detta är Candialles Chianti Classico där druvorna till vinet odlas i vingårdarna Candialle och La Piazza. Vingårdarna ligger 300-400 meter över havet och jordmånen består av galestro och albarese. Skördeuttaget är lågt och vinmakningen sker med minimal inverkan. Paret Peränen var först i Italien med att införa keramiska clayvers för lagringen av sina viner på druvsorten sangiovese. Alla viner får en lång flasklagring innan försäljning.
La Misse di Candialle Chianti Classico DOCG (SLUTSÅLD), Candialle (CANDMisse19)
2019
Mestadels Sangiovese (alberello) med inslag av malvasia nera och canaiolo
14%
Rött vin
Panzano in Chianti
Candialle
300-400 meter över havet
Galestro och kalkrik albarese
4500 vinrankor per hektar
För hand
Maceration i cementkärl (33 HL) i 28 dagar
12 månaders lagring sker i cementkärl
Ljusröd färg
Fruktig doft av röda bär, körsbär och nyslagna örter
Fruktig smak med toner av röda bär, körsbär, vildhallon och örter. Vinet har en vital syra med välbalanserade tanniner och avrundad eftersmak.
Servera gärna detta vin till eleganta kötträtter.
Priser för restauranger
179.00
223.75
Candialle
År 1999 köpte paret Josephin och Jarkko Peränen denna historiska egendom med tillhörande land och började att återställa byggnaden till ursprungligt skick. Belägen i Panzano in Chianti, endast 20 kilometer från Florens i Conca d’Oro (den gyllene sluttningen) mitt i hjärtat av zonen för Chianti Classico äger Candialle 12,5 hektar vingårdar, varav 9 hektar är vigda åt druvsorten sangiovese. Området är väl känt för den höga andelen galestro - en jordmån som består av märgel med en stor portion kalksten. Även en mindre del sandsten, lokalt känt som pietraforte och komprimerad kalk (alberese) finns här. Med andra ord är detta sangioveses naturliga växtplats. Paret Peränen har ett stort antal sangiovese-kloner som växer i vingårdarna, med en egen Candialle-variant som de ympat från forntida vinrankor. Vinrankorna är uppbundna enligt doppio cordon speronato och en stor del är så kallade alberello (bush vines). Candialle är en av få producenter som använder sig av uppbindning á alberello, något som historiskt varit standard i Chianti Classico. Allt vingårdsarbete sker enligt hållbara metoder och den första ekologiskt certifierade årgången var 2019.
Kommentar