Bro' Bianco Forli är Noelia Riccis vita vin som består består av andelen Trebbiano Romagnolo och Trebbiano di Spagna. Druvorna till detta vin växer på de sluttande kullarna i Fiumana di Predappio i Forli, cirka 5 mil sydväst från havskusten. Jordmånen utgörs av en gammal havsbotten som är oerhört rik på mineraler, med inslag av gul lera och kalksten. Detta bidrar till den vitala energin i vinet. För att addera mera kropp till detta vin har musten skalmacererat i 45 dagar. Noelia Ricci producerar cirka 10.000 flaskor per år av detta vita vin.
Bro´Bianco Forlí IGT, Noelia Ricci (NoeBro21)
2021
100 % Trebbiano (Trebbiano Romagnolo och Trebbiano di Spagna)
13%
Vitt vin
Fiumana di Predappio
Noelia Ricci
200 m ö h
Gul lera med inslag av kalksten
9.000 kr / hektar d v s 2 kg druvor per ranka
För hand
Musten har delvis skalmacererat i sex månader i rostfria ståltankar
Vinet lagras 6 månader på sin jästfällning i rostfria ståltankar samt ytterligare 4 månader i flaskan innan försäljning
Ljus färg
Frisk och fruktig doft av äpplen, citrus och toner av jäst
Frisk och fruktig smak av äpplen, citrus och toner av jäst. Syran är vital med härligt fräschör och ton av sälta i avslutet.
Servera gärna detta vin till en spaghetti alle vongole.
Priser för restauranger
189.00
236.25
Noelia Ricci
Historien bakom Noelia Ricci går tillbaka till 1941 när Noelias far förvärvade en historisk egendom på 140 hektar nära Predappio i de östra delarna av Romagna inte långt ifrån Rimini. På 1970-talet planterade Noelia vingårdar och byggde ett vackert vineri på egendomen. 2012 landsatte Noelias barnbarn Marco Cirese det nya projektet som går under namnet Noelia Ricci där han avskiljde de bästa nio hektaren av vingårdarna och dedikerade dem till gårdens toppviner. Han producerar dessutom enastående viner under namnet Pandolfa, viner som sträcker sig från vardagsvin till Riserva-viner. Noelia Riccis vingårdar ligger på en högre altitud (200-340 m ö h) med en större mängd kalksten och lera än för vingårdarna i Pandolfa-serien. Vinerna från Noelia Ricci odlas med ekologiska metoder och man fokuserar endast på druvsorterna Sangiovese och Trebbiano.
Kommentar