Neromora Irpinia DOC, Vinosìa (nr 78930)
Vinosìas Neromora är framställd på den lokala druvan Aglianico. Denna antika druvsort är känd för att ge kraftiga viner med hög syra och tydliga tanniner, vilket ger god lagringspotential. Viner av denna typ behöver ofta flera års lagring på flaska för att bli tillgängliga. Vinosìa har dock med hjälp av modern framställningsteknik och god vinmakarskap fått fram ett ovanligt elegant. välbalanserat och tillgängligt vin för att vara framställt på Aglianico. Vinet har en modern stil utan att tappa det ursprungstypiska. Neromora är njutbart att dricka som det är, särskilt om man gillar komplexitet och lite motstånd. Vinet är dock främst ett matvin, servera gärna det till smakrika rätter med viss fyllighet.
2020
100 % Aglianico
13,5 %
Rött vin
Irpinia DOC
Vinosìa
450 till 500 möh.
Kalkrik vulkanisk jord
Första och andra jäsning i röstfria ståltankar
Minst 9 månader på barriques, endast andra passagen
Blåröd
Medelstor doft med toner av björnbär, rosor, sandelträ och peppar.
Frisk, fyllig smak med runda varma toner av björnbär, rosor och svartpeppar. Fattonerna är fint integrerade i bakgrunden och ger vinets frukt komplexitet och djup.
Eftersom vinet är ganska fylligt med bra frukt står det emot även lite kraftigare maträtter. Vällagrade hårdostar, pasta med långkokt sås på vildsvin eller annan färs av kraftigare kött, vilt, gärna i grytform eller kanske grillat kött matchar tonerna och fylligheten i vinet.
Vinosìa
I förhållande till många av europas vingårdar är Vinosìa att betrakta som en nykomling med sina dryga tio år på nacken. Däremot kan man inte säga att ägarna är nykomlingar. Bröderna Luciano och Mario Ercolino kommer från familjen som startade och äger den kända gården Feudi di San Gregorio. Mario var fram till 2003 chefsvinmakare på Feudi di San Gregorio, men beslutade sig för att tillsammans med sin bror Luciano börja producera viner under ett eget namn. Resultatet blev Vinosìa som betyder just "en ny plats för vin". Målsättningen för bröderna är att fortsätta skapa stora viner men med tydligare egna avtryck. Idag sköter Luciano driften tillsammans med sina engagerade medarbetare. Vinosìa gör viner från de främsta lägena och druvsorterna i Campania: Falanghina, Greco di Tufo, Fiano di Avellino, Taurasi och Irpinia för att nämna de mest kända. Samtliga viner är mycket välgjorda, ursprungstypiska och precisa. De vita i en generös och frisk stil med tydliga mineraliska toner, de röda är riktiga varmblodsviner med mörka körsbär och dov, mustig choklad...
Kommentar