Fontana della Loggia Irpinia Falanghina DOC, Vinosìa (Fontana22)
Falanghina är en lokal antik, druvsort från Campania. Traditionellt sätt har viner på denna druva serverats till skaldjur i södra Italien. I slutet av 1990-talet blev dock Falanghinaviner ett populärt barvin i hela Italien och druvan fick ett rejält uppsving. Det är lätt att förstå vinets populäritet, det är fruktigt och tillgängligt, laddad med exotisk frukt. Det som gör Vinosìas Falanghina extra bra är den friska syran som ger vinet en elegans, vilket man ibland kan sakna i viner på denna druva. Vinosìas Falanghina är perfekt som barvin eller aperitif och fungerar bra som buffévin. Prova gärna till rätter på skaldjur, nyanserade rätter på fisk, milda rätter på pasta eller ris, ljusa charkuterier såsom mortadella och parmaskinka samt färska ostar typ mozzarella och burrata.
2022
Falanghina 100%
13,5 %
Vitt vin
Fontanarosa
Vinosìa
200 m ö.h.
Medelfyllig till rik blandjord
För hand
Jäsning och maceration sker i rostfria ståltankar
Vinet har legat på sin jästfällning cirka två månader i ståltank före buteljering
Ljust gul färg
Doften är härligt fruktig och frisk med inslag av citrus, lime, grapefrukt och en antydan av blommor, jasmin i synnerhet.
Vinet är generöst fruktigt, med en vital och frisk syra. I smaken finner man kanderad citrus, lime, grapefrukt med inslag av vita blommor.
Denna Falanghina är perfekt till rätter på skaldjur och nyanserade fiskrätter, milda rätter på pasta eller ris, ljusa charkuterier såsom mortadella och parmaskinka samt färska ostar typ mozzarella eller burrata.
Priser för restauranger
149.00
186.25
Vinosìa
I förhållande till många av europas vingårdar är Vinosìa att betrakta som en nykomling med sina dryga tio år på nacken. Däremot kan man inte säga att ägarna är nykomlingar. Bröderna Luciano och Mario Ercolino kommer från familjen som startade och äger den kända gården Feudi di San Gregorio. Mario var fram till 2003 chefsvinmakare på Feudi di San Gregorio, men beslutade sig för att tillsammans med sin bror Luciano börja producera viner under ett eget namn. Resultatet blev Vinosìa som betyder just "en ny plats för vin". Målsättningen för bröderna är att fortsätta skapa stora viner men med tydligare egna avtryck. Idag sköter Luciano driften tillsammans med sina engagerade medarbetare. Vinosìa gör viner från de främsta lägena och druvsorterna i Campania: Falanghina, Greco di Tufo, Fiano di Avellino, Taurasi och Irpinia för att nämna de mest kända. Samtliga viner är mycket välgjorda, ursprungstypiska och precisa. De vita i en generös och frisk stil med tydliga mineraliska toner, de röda är riktiga varmblodsviner med mörka körsbär och dov, mustig choklad...
Kommentar