Il Sangiovese Romagna Sangiovese Superiore DOC, Noelia Ricci (NoeSan16)
Druvorna till vinet Il Sangiovese odlas i olika vingårdar belägna i Fiumana di Predappio i Forli. Jordmånen består av kalkrik gul lera. Vinrankorna planterades 2002 och densiteten är 4.500 rankor per hektar. Årlig produktion av detta vin är cirka 32.000 flaskor. Alla vinerna från Noelia Ricci framställs med hållbara metoder.
2016
100% Sangiovese (Emilia Romagna)
13%
Rött vin
Fiumana di Predappio i Forli
Noelia Ricci
250-300 meter över havet
Kalkrik jordmån med inslag av gul lera
5000 kg / hektar
För hand
Inledande jäsning i rostfria ståltankar med 18 dagars skalmaceration varefter den malolaktiska jäsningen tar vid
Slutlagring för detta vin sker i 6 månader på rostfria ståltankar och ytterligare i 8 månader på flaska
Ljusröd färg
Fruktig doft av röda bär, körsbär och örter
Vinet har en pigg syra med smak av röda bär, körsbär och örter.
Servera gärna detta vin till rätter av ljust kött, stekt fisk eller till en bit lagrad hårdost
Priser för restauranger
121.00
148.75
Noelia Ricci
Historian bakom Noelia Ricci går tillbaka till 1941 när Noelias far införskaffade en historisk egendom på 140 hektar nära Predappio i de östra delarna av Romagna inte långt ifrån Rimini. På 1970-talet planterade Noelia vingårdar och byggde ett vackert vineri på denna egendom. Vinerna från egendomen som Noelia också producerade gav namnet Pandolfa åt denna egendom. År 2012 landsatte Noelias barn-barn Marco Cirese det nya projektet som går under namnet Noelia Ricci där han avskiljde 7 hektar av vingårdarna och skapade därmed ett vineri inom ett vineri gällande sammankopplingen med vinerna från Pandolfa sedan tidigare. Dessa vingårdar ligger på en högre altitud (250 m ö h)och jordmånen här har ett ännu större inslag av kalcium och lera än vingårdarna för vinerna i Pandolfa-serien. Vinerna från Noelia Ricci odlas med ekologiska metoder och man fokuserar endast på druvsorterna Sangiovese och Trebbiano.
Kommentar