Vin Santo San Gimignano DOC, Palagetto (PalaVS10h)

Efter skörden får de utvalda druvorna torka försiktigt på traditionella halmmattor innan de pressas någon gång runt påsken året efter. När alkoholjäsningen är klar lagras denna Vin Santo i minst 3 år som brukar vara standard men oftast överskridas av vinproducenterna i regionen. Lagringen sker på små traditionella fat av kastanj och akacia som lokalt kallas caratelli. Resultatet blir ett välbalanserat sött vin med pigg syra och stor komplexitet.
2010
Malvasia och Trebbiano
15%
Vitt vin
San Gimignano
Palagetto
200 m ö h
Mestadels sandig jordmån
 
För hand
Efter skörden torkas druvorna på halmmattor och pressas sedan varsamt efter cirka 3-5 månader året efter.
Efter avslutad alkoholjäsning lagras vinet i minst 3 år i små förslutna ekfat som inte toppas upp med vin och därav sker en oxidationsprocess som bland annat ger den underbara bärnstensfärgen åt vinet

Kommentar

Bärnsten
Fruktig doft av torkad frukt, aprikos, knäck och apelsinblomma
Söt och fruktig smak av aprikos, torkad frukt, apelsinskal med knäck. Vinet har en ytterst vital syra som balanserar upp vinets sötma och eftersmaken är lång och välbalanserad.
Servera gärna detta vin till bakverk innehållandes frukt, en créme brulée eller till mögelostar
Ladda hem produktblad som PDF

Palagetto

Vingården Palagetto, som är belägen i närheten av den berömda staden San Gimignano i Toscana, grundades 1978 av Luano Niccolai. Idag drivs verksamheten av hans dotter Sabrina. Gården består av 54 hektar. Det är framför allt Vernaccia di San Gimignano druvan som gett gården dess berömmelse med fina utmärkelser, men här produceras även enastående röda viner. Det mest berömda är ”Uno di Quattro” där gården varje år väljer en av druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese eller Syrah för att göra det vin som har bäst potential för respektive årgång. Framgångssagan kröntes med 95p från Wine Spectator för årgång 2006 på druvan Syrah.

Nyheter

2024-02-29
Stora Italienresan: Lazio, Toscana, Veneto, Trentino etc 13-22 Sep 24 (10d)
Nu är det äntligen dags igen, en resa som många av våra medlemmar har efterfrågat - följ med oss till det vackra Italien och förläng sommaren i ett härligt medelhavsklimat. Vi får ofta frågan om vilken region vi gillar bäst i Italien? Det landar dock ofta i svaret att det beror på, så vi har inget bra svar. Vissa vinregioner är inte så kända, men har mycket att erbjuda. Det är mot denna bakgrund vår Italienresa börjar i Lazio där Rom är regionhuvudstad.
Läs mer

Visste du att..

Jojo:ar användes som vapen av Filipinska krigare på 1700-talet.

Information om alkoholhaltiga drycker


Vinoliv Import innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.

För att besöka sidan måste du bekräfta att du är 25 år eller äldre genom att klicka på knappen nedan.