Dolcetto d´Alba DOC (slut), Aurelio Settimo (nr 78044)

Denna enastående Dolcetto är framställd på druvor som vuxit i Barololäge. I detta avseende är det unikt vin i och med de flesta producenter vill vinstmaximera och väljer därför att odla druvor som ger bäst betalt, dvs Nebbiolodruvor. Mot den bakgrunden blir det mer sällsynt med en Dolcetto som framställs från de bästa lägena. Detta lysande undantag har typiska Dolcetto drag med körsbär, körsbärskärnor, bra syra, men dessutom en spännande komplexitet och bra struktur som främst bärs upp av fräsch syra, men även en tydlig mineralitet. Det råder ingen tvekan om att detta användbara vin kommer från Aurelio Settimo. Det är traditionellt, stramt och torrt. Vi rekommenderar detta vin till charkuterier, pasta rätter baserade på tomat eller grädde, risotto, fisk både kokt, stekt eller grillad samt nyanserade rätter på ljust kött. Val av tillbehör är viktigt, utnyttja vinets naturliga fruktighet och syra.
2020
Dolcetto 100%
12%
Rött vin
Dolcetto d
Aurelio Settimo
270-300 m ö.h
Kalrik jord
Mindre än 6300 liter per hektar
För hand
7 dagar
12-18 månader i cementtank, därefter vila på flaska i minst 3 månader

Kommentar

Lila med dragning mot rubinröd.
Fruktig, frisk och kryddig med inslag av körsbär, körsbärskärnor, röda bär, blåbär, söt tobak och mineraler
Fruktig och kryddig med inslag av körsbär, körsbärskärnor, röda bär, svarta vinbär, blåbär, söt tobak och mineraler. Vinet har en bra syra som är tydlig men mjuk. Eftersmaken är lång med en angenäm balans mellan frukt och syra.
Charkuterier, pasta rätter baserade på tomat eller grädde, risotto, fisk både kokt, stekt eller grillad, samt nyanserade rätter på ljust kött. Prova även gärna till färsk robiola, ost typisk för Piemonte. Val av tillbehör är viktigt, utnyttja vinets naturliga fruktighet och syra.
Ladda hem produktblad som PDF

Aurelio Settimo

I början av 40-talet kom denna egendom i familjen Settimos ägo. Vi den tidpunkten bedrev man ett blandat jordbruk. Aurelio förstod dock vilken enastående terroir och potential det fanns för druvodling, vilket man har satsat på sedan 1962. På de totalt 6,64 hektaren odlar man främst Nebbiolo, men även en liten andel Dolcetto. Odlingarna har olika lägen i kommunen La Morra. Varav drygt hälften ligger i en av de bästa ”Crus” i Barolo, Rocche dell’Annunziata. Det som kännetecknar gården är kvalitet som går hand i hand med tradition. Detta framgår med önskvärd tydlighet när man provar Aurelio Settimos viner. I vinfälten bedriver man ett långsiktigt hållbart jordbruk. Vid bekämpning av skadedjur och sjukdomar använder man främst miljövänliga och naturliga bekämpningsmedel.

Nyheter

2024-02-29
Stora Italienresan: Lazio, Toscana, Veneto, Trentino etc 13-22 Sep 24 (10d)
Nu är det äntligen dags igen, en resa som många av våra medlemmar har efterfrågat - följ med oss till det vackra Italien och förläng sommaren i ett härligt medelhavsklimat. Vi får ofta frågan om vilken region vi gillar bäst i Italien? Det landar dock ofta i svaret att det beror på, så vi har inget bra svar. Vissa vinregioner är inte så kända, men har mycket att erbjuda. Det är mot denna bakgrund vår Italienresa börjar i Lazio där Rom är regionhuvudstad.
Läs mer

Visste du att..

Ordet för krig på Sanskrit betyder: längtan efter fler kor.

Information om alkoholhaltiga drycker


Vinoliv Import innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.

För att besöka sidan måste du bekräfta att du är 25 år eller äldre genom att klicka på knappen nedan.